Katere so dovoljene živali?

Katere so dovoljene živali?

Splošno pravilo v islamu je, da so vse živali dovoljene, da se jih uporabi za hrano, razen tistih, ki so bile izrecno prepovedane v Kuranu ali poslančevi tradiciji.

 

Prepovedane živali so sledeče:

 1. Svinje: Svinje in katerikoli njihov del telesa ali stranski produkt se v islamu razume za “umazano” in zato prepovedano za človeško uživanje. Kuran pravi: “Prepovedani so vam mrhovina, kri, svinjina.” (Sura Al-Ma’ida, 5:3)
 2.  

  Vsaka žival, ki jo Kuran in poslančeva tradicija posebej ne omenjata kot prepovedano, se razume dovoljeno za uživanje. .

 3. Vse mesojede živali, ne glede na to, če so velike, kakor so levi in tigri, ali majhne, kakor so mačke. Tudi psi so vključeni v to kategorijo.
 4. Ujede, kakor so sokoli in orli.
 5. Mrčes: Kopenski mrčes ni dovoljen, ker se ga ne more zaklati, z izjemo kobilice, saj je Poslanec (mir in blagoslov z njim) rekel: “Dovoljeno vam je meso dveh mrtvih živali: kobilice in ribe.” (Sunan Ibn Madža: 3218)
 6. Kače in miši: Tudi to se razume za nedovoljeno v islamu in gre tako daleč, da nam celo ukazuje, naj jih ubijemo. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Za pet živali ni graje za tistega, ki jih ubije, četudi je v stanju posvetitve za romanje (Ihram): vrane, škarjar (vrsta sokola) miši/podgane, škorpijoni in pobesnel pes.” (Sahih Al-Buhari: 3136, Sahih Muslim: 1198)
 7. Domači osel, ki se ga običajno uporablja na podeželju za ježo in tovorjenje.

Vrste dovoljenih živali

Živali, ki jih je Allah dovolil muslimanom, so dveh vrst:

 • Divje živali, ki živijo v naravnem okolju (ki ne živijo v hiši ali na kmetiji) in ki ponavadi bežijo pred ljudmi in se jih ne more zlahka ujeti, da bi se jih zaklalo. Te lahko postanejo dovoljene samo z lovom v skladu z islamskimi smernicami v tem pogledu.
 • Domače živali, ki se jih zlahka ujame: Te postanejo dovoljene samo s klanjem v skladu z islamskim pravom.