Lucruri care invalidează postul

Lucruri care invalidează postul

Cel care postește trebuie să evite o serie de lucruri care îi pot invalida postul. Printre acestea, menționăm:

  1. Mâncarea și băutura, după cum spune Coranul: „[…] Mâncați și beți până când puteți să deosebiți firul alb de firul negru, la revărsatul zorilor! Apoi țineți postul până noaptea […]” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 2:187] Însă, dacă o persoană uită că ține post, și, astfel, mănâncă sau bea, postul său continuă să fie valid și nu este considerat păcătos, deoarece această faptă a fost făcută fără intenție. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa !) ne-a înștiințat: „Cel care uită că postește și, drept urmare, bea și mănâncă, să ducă postul său la bun sfârșit, pentru că Allah l-a hrănit și i-a dat să bea.” [Al-Bukhari, 1933; Muslim, 1155]
  2. Orice lucru considerat similar cu băutul și mâncatul. Dintre acestea amintim:
  • Injecțiile cu substanțe care au valoare nutritivă. Acestea servesc pentru a furniza corpului necesarul de minerale și de nutrimente de care are nevoie, fapt pentru care ele sunt similare cu mâncatul și băutul.
  • Transfuzia de sânge. Sângele reprezintă sistemul de transport al corpului nostru și, pe măsură ce el circulă, aduce oxigen și nutrimente întregului organism, fiind astfel similar mâncatului și băutului.
  • Fumatul, în toate formele sale, invalidează postul, deoarece inhalarea fumului introduce nenumărate substanțe toxice în corp.
  1. Actul sexual prin care bărbatul își introduce penisul în interiorul vaginului femeii, fie că acest lucru duce la ejaculare sau nu.
  2. Emisiile de lichid seminal induse în mod intenționat prin preludiu, masturbare sau orice alt mijloc.

Cu toate acestea, visele erotice care produc un orgasm nu invalidează postul.

Bărbatul își poate săruta soția dacă știe că se poate controla și că nu se va angaja într-un contact sexual sau orice altă acțiune care poate duce la ejaculare.

  1. Vomitatul intenționat. Vomitatul neintenționat nu invalidează postul. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa !) a spus: „Dacă cineva vomită neintenționat, el nu trebuie să recupereze ziua respectivă ținând post în altă zi; însă, dacă el vomită în mod deliberat, el trebuie să țină post într-o altă zi, întrucât postul său [obligatoriu] a fost anulat.” [At-Tirmidhi, 720; Abu Dawud, 2380]
  2. Începutul sângerării menstruale sau post-partum, indiferent de momentul zilei în care acest lucru se petrece. În clipa în care această sângerare începe, postul femeii devine automat nul, indiferent dacă acest lucru se petrece chiar înainte de apusul soarelui. Dacă menstruația se încheie după ivitul zorilor, postul ei este, de asemenea, nul. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra să !) a spus: „Nu este oare adevărat că o femeie nu se poate nici ruga și nici posti în timpul sângerării sale menstruale?!” [Al-Bukhari, 1951]

Cu toate acestea, în afară de sângerarea menstruală și de cea post-partum, sângerarea uterină patologică, pe care unele femei o au, nu le împiedică să postească.