Milost (Nekateri vidiki poslančevega življenja in visoki moralni standardi)

Nekateri vidiki poslančevega življenja in visoki moralni standardi

Poslanec (mir in blagoslov z njim) je bil utelešenje dobrega moralnega karakterja. .

Poslanec (mir in blagoslov z njim) je bil utelešenje dobrega karakterja in osebne integritete. Ko je bila Aiša, ena od poslančevih žena, vprašana o poslančevem karakterju, je odvrnila: “Njegov karakter je bil Kuran .” (Musnad Ahmad: 24601, Sahih Muslim: 746) To pomeni, da je plemenite nauke Kurana prenesel v stvarnost.

Milost

  • Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Tistim, ki so milostni, bo podarjena milost od Najbolj milostnega. Bodite milostni do tistih na Zemlji in Tisti, ki je nad nebesi, bo milosten do vas.” (Sunan At-Tirmizi: 1924, Sunan Abu Davud: 4941)

Njegova milost je vključevala neštete vidike, vključno z naslednjimi:

Milost do otrok

  • Beduin je nekoč prišel k Poslancu (mir in blagoslov z njim) in rekel: “Ali poljubljaš svoje otroke? Mi jih ne poljubljamo.” Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Mar jaz lahko postavim milost v vaša srca, zatem ko jo je Allah odstranil?” (Sahih Al-Buhari: 5652, Sahih Muslim: 2317)

V neki drugi situaciji je človek videl Poslanca (mir in blagoslov z njim), da je poljubil svojega vnuka, Hasana ibn Alija, pa mu je rekel: “Imam otroke, vendar nikoli nisem poljubil nobenega od njih.” Poslanec (mir in blagoslov z njim) ga je pogledal z neodobravanjem in rekel: “Kdor ne pokaže milosti do drugih, temu se ne bo pokazala milost.” (Sahih Muslim: 2318)

  • Nekoč je nosil svojo vnukinjo Zajnab, medtem ko je stal v molitvi, in jo nežno položil na tla, ko je šel s čelom do tal. (Sahih Al-Buhari: 494, Sahih Muslim: 543)
  • Če je slišal otroka jokati, medtem ko je njegova mati molila za njim, je skrajšal molitev, da je mati lahko poskrbela za potrebe otroka. Abu Katada je prenesel, da je Poslanec (mir in blagoslov z njim) rekel: “Ko začnem molitev, vedno namerim, da jo naredim dolgo; vendar če slišim otroka jokati, jo skrajšam, ker nočem povzročati žalosti njegovi materi.” (Sahih Al-Buhari: 675, Sahih Muslim: 470)

Milost do žensk

Poslanec (mir in blagoslov z njim) je spodbujal svoje družabnike, naj skrbijo za deklice in bodo prijazni do njih; znal je reči: “Kdor skrbi za katero od teh deklic in lepo ravna z njimi, bodo ščit zanj pred Ognjem.” (Sahih Al-Buhari: 5649, Sahih Muslim: 2629)

Poudaril je tudi, da morajo biti pravice dane ženskam in da se mora skrbeti zanje, ter ukazal muslimanom, naj bo to njihova skrb in naj si medsebojno svetujejo, da bodo to počeli: “Lepo ravnajte z ženskami.” (Sahih Al-Buhari: 4890)

Bil je svetel primer prijaznosti do družinskih članov. Nekoč je počepnil poleg kamele in nastavil koleno Safijji, eni od njegovih žena, da je postavila nogo nanj in tako zlezla nanjo. (Sahih Al-Buhari: 2120) Kadarkoli ga je obiskala njegova hčerka Fatima, je vstal, da jo pozdravi, prijel njeno roko, jo poljubil in jo posedel, kjer je predtem sedel on. (Sunan Abu Davud: 5217)

Milost do šibkih članov družbe

  • Poslanec (mir in blagoslov z njim) je ukazal ljudem, naj bodo zaščitniki sirot in naj skrbijo zanje. “Oseba, ki skrbi za siroto, in jaz bova tako na Sodnem dnevu,” je nekoč rekel in združil kazalec ter sredinec za ilustracijo. (Sahih Al-Buhari: 4998)
  • Smatral je, da je oseba, ki skrbi za vdovo ali revno osebo, kakor borec na Allahovi poti, ali kot tisti, ki opravlja molitve celo noč brez zanikrnosti ter se neprestano posti in nikoli ne prekine posta. (Sahih Al-Buhari: 5661, Sahih Muslim: 2982)
  • Na prijaznost do šibkih članov družbe in na dajanje jim pravic, je gledal kot na močen razlog, da se doseže Allahova zmaga nad sovražniki in da se pridobi več sredstev za oskrbo: “Iščite pomoč med vašimi šibkimi, saj vam je dana oskrba in pomoč samo zaradi šibkih med vami.” (Sunan Abu Davud: 2594)

Milost do živali

  • Poslančev vsestranski smisel za milost se razširja tudi na živali in insekte. Spodbujal je ljudi, naj bodo prijazni do živali in opozoril, da se jim ne sme škodovati ali jih natovarjati s tovori, ki jih ne morejo nositi. Rekel je: “Allah je predpisal strokovnost v vseh zadevah. Zato ko ubijate, ubijajte lepo, in ko koljete, koljite lepo. Naj vsak od vas naostri svoje rezilo in naj živali, ki jo kolje, prihrani trpljenje.” (Sahih Muslim: 1955)
  • Nekoč je opazil gomilo mravelj, ki so bile zažgane. “Kdo je to zažgal?” je vprašal. Eden od družabnikov je odvrnil: “Mi.” “Nihče drug ne sme kaznovati z ognjem, le Gospodar ognja,” je rekel z neodobravanjem. (Sunan Abu Davud: 2675)