Nepravičnost in krivično odvzemanje lastnine ljudem

Nepravičnost in krivično odvzemanje lastnine ljudem

Krivično odvzemanje lastnine ljudem, ne glede na to, kako majhna je ta lastnina, je eno od najostudnejših grehov v islamu. .

Nepravičnost je eno od najostudnejših dejanj, na katerega je islam goreče opozoril. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je v zvezi s tem rekel: “Pazite se nepravičnosti, saj bo nepravičnost na Sodnem dnevu tema.” (Sahih Al-Buhari: 2315, Sahih Muslim: 2579) Dejanje krivičnega odvzemanja lastnine ljudem, ne glede na to, kako majhna je ta lastnina, je eden od najbolj osovraženih grehov, in tistim, ki so ga storili je obljubljena huda kazen na onostranstvu. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Če nekdo krivično vzame ped zemlje, bo njena širina s sedmih zemelj zavezana okrog njegovega vratu na Dan vstajenja.” (Sahih Al-Buhari: 2321, Sahih Muslim: 1610)

 

Primeri oblik nepravičnosti storjenih v poslovnih transakcijah

    1. Prisila: Transakcija, ki se opravi pod prisilo v katerikoli obliki, razveljavi pogodbo. Obojestransko soglasje med strankama v pogodbi je nujen pogoj za veljavnost poslovne transakcije. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je nekoč izjavil: “Prodaja je prodaja samo, če je opravljena ob obojestranskem soglasju.” (Sunan Ibn Madža: 2185)
    2. Nepoštenost: Varanje drugih ljudi, da bi jim krivično odvzeli lastnino, je eden od velikih grehov. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Kdor nas vara, ni od nas.” (Sahih Muslim: 101) Nekoč je Poslanec (mir in blagoslov z njim) hodil po tržnici, šel mimo kupa hrane in dal roko vanjo. Ker je na prstih začutil vodo, se je obrnil k prodajalcu hrane in rekel: “Kaj je to?” “Bilo je na dežju, o, Allahov Poslanec,” je odvrnil. “Zakaj nisi dal mokre hrane na vrh kupa, da jo ljudje lahko vidijo?” je rekel z neodobravanjem. “Kdor nas vara, ni od nas.” (Sunan At-Tirmizi:1315)
  1. Manipuliranje z zakonom: Nekateri zviti ljudje, ko svoj primer predstavijo sodišču, govorijo z medenim glasom in na prepričljiv način, da bi krivično odvzeli lastnino ljudem, ob tem pa ne dojemajo, da tudi če sodnik presodi v njihovo korist, nikakor ne more spremeniti laži v resnico. Ko je Poslanec (mir in blagoslov z njim) nekoč govoril s svojimi družabniki, je rekel: “Jaz sem samo človek in ljudje se pravdajo pred menoj, da rešijo svoje spore. Lahko se zgodi, da nekdo predstavi svoj primer bolj zgovorno in na prepričljivejši način od njegovega nasprotnika, zato morda pomislim, da ima prav in presodim v njegovo korist na podlagi tega, kar sem slišal. Zato če kadarkoli dam pravico muslimana drugemu po napaki (medtem ko ve, da je napaka), je tisti, ki nima prav, ne sme vzeti, saj mu v tem primeru dajem samo del Ognja.” (Sahih Al-Buhari: 6748, Sahih Muslim: 1713)
  2. Podkupovanje: Podkupovanje je vsota danega denarja ali opravljena storitev z namenom vpliva na sodbo ali obnašanje osebe na položaju zaupanja, da bi se nekaj pridobilo nelegalno. Podkupovanje se razume za enega od najhudobnejših oblik nepravičnosti in enega najostudnejših grehov. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je šel tako daleč, da je preklel tistega, ki podkupuje, in tistega, ki sprejema.” (Sunan At-Tirmizi: 1337) Ko podkupovanje postane razširjeno, uniči cel sistem družbe in vpliva na razvoj ter blaginjo.

 

Kakšen je islamski predpis glede osebe, ki je odvzela lastnino ljudem, preden je sprejela islam?

Če nekdo sprejme islam, medtem ko ima še vedno v posesti denar, ki ga je dobil kot rezultat prevare ali napada preko tatvine ali poneverbe na primer, potem ga mora vrniti zakonitemu lastniku, če ga pozna in lahko to stori brez povzročanja kakršnekoli škode sebi.

Tudi če je takšno nepravičnost storil pred sprejetjem islama in je denar, ki ga je krivično odvzel drugim ljudem, še vedno v njegovi posesti, ga mora vrniti zakonitim lastnikom. Kuran pravi: “Allah vam zapoveduje, da daste zaupanje tistim, ki jim to zaupanje pripada.” (Sura An-Nisa’, 4:58)

Če pa ne pozna zakonitih lastnikov, potem ko je izčrpal vse mogoče načine, da jih spozna, se naj ga znebi, tako da ga podari kot miloščino.