Pet stebrov islama

Pet stebrov islama

Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: ‘’Islam je zgrajen na petih (stebrih): Pričanju, da ni nobenega božanstva, razen Allaha in da je Muhammad Allahov Poslanec, opravljanju molitev, plačevanju Zakata, opravljanju romanja k Hiši in postenju v Ramadanu.’’ (Sahih Al-Buhari: 8, Sahih Muslim: 16)

Teh pet stebrov predstavlja osnovo islama. V naslednjih poglavjih jih bomo preiskali in razpravljali o njihovih pravilih.

Prvi od teh je verovanje in potrditev Allahove edinstvenosti ali Tavhida. O tem bo govora v naslednjem poglavju ‘Tvoja vera’.

Zatem pride molitev (Salat), ki je največje in najvzvišenejše od vseh dejanj čaščenja. Poslanec (mir in blagoslov z njim) jo je nekoč opisal kot ‘’steber vere’’. (Sunan At-Tirmizi: 2749). To pomeni, da je steber, na katerem je islam čvrsto vzpostavljen. Steber je drog, ki se ga uporabi za podpiranje stavbe, brez katerega bi se stavba porušila.

Da pa je molitev veljavna, mora biti opravljena po opravljenem očiščenju. Zato poglavju ‘Tvoja vera’ logično sledi ‘Tvoja čistoča’ in nato ‘Tvoja molitev’.

Pet stebrov islama
1   2
Pričanje, da ni nobenega božanstva, razen Allaha in da je Muhammad Allahov Poslanec Opravljanje molitev
 
3   4   5
Plačevanje Zakata Postenje v mesecu Ramadanu Opravljanje romanja h Kabi in Sveti mošeji v Meki