Pogubnost kamate za pojedinca i društvo

Pogubnost kamate za pojedinca i društvo

Islam je oštro osudio kamatu iz razloga što donosi i uzrokuje katastrofalne posljedice za pojedinca i zajednicu u cjelini. Navest ćemo neke:

  1. Urušavanje raspodjele bogatstva i formiranje velikih socijalnih razlika između bogatih i siromašnih

Kamata doprinosi koncentraciji novca u posjedu male skupine ljudi, bez ikakvog udjela u njemu od strane ostatka društva. Takav odnos proizvodi nedostatke u sistemu raspodjele dobara u društvu, gdje jedna mala skupina na račun svih drugih članova društva postaje enormno bogata, a svi ostali grcaju u siromaštvu, bijedi i težačkom poslu. To je ambijent koji pogoduje ekspanziji neprijateljstva, mržnje i kriminalnih djela.

  1. Pojava rasipništva i nerazmišljanje o štednji i racionalnoj potrošnji

Olakšan sistem kreditiranja daje hrabrosti mnogima da nekontrolisano i rasipnički troše, bez pomisli na štednju, jer jednostavno dolazi do zajma u svakoj prilici, ne razmišljajući o sadašnjosti, a kamoli o budućnosti, trošeći novac u komforizaciju života do te mjere da se zaduži za cijeli svoj život, gušeći se do starosti u otplati dugova i kredita.

  1. Kamata doprinosi tome da imućnici, zbog lahkog profita na kamati, ne mare za općekorisnim ulaganjima u zajednici

Vlasnik novca u kamatnom poslovanju vidi dobru priliku za brzu i lahku zaradu, što mu odvlači pažnju od ulaganja u industrijskim, poljoprivrednim ili obrtnim projektima ma koliko oni bili korisni i potrebni društvu, jer sa sobom nose nešto rizika a to od ulagača iziskuje predan rad i značajan trud.

  1. Kamata odnosi blagoslov imovine i izaziva ekonomske krize

Ekonomske krize i bankrot velikih privrednih organizacija, a i pojedinaca, uzrokovani su najčešće konstantnim kamatnim poslovanjem, što je zasigurno jedan znak Božijeg uništenja i prijetnje lihvarima. No, takvo nešto se ne dešava sa onima koji su daleko od kamate i još pomažu drugima: Allah uništava kamatu, a unaprjeđuje milosrđa. (El-Bekara, 276.).