Poroka v islamu

Poroka v islamu

Poroka je eden od najmočnejših odnosov, ki jih islam poudarja.

Poroka je eden od najmočnejših odnosov, ki jih islam poudarja, spodbuja in ga smatra za eno od poslančevih praks. (poglej stran 202)

Islam daje veliko pomembnost zakonskim predpisom, vedenju in pravicam partnerjev, da bi tako zagotovil stabilnost zakona, trajnost in ustvaril uspešno družino, v kateri so otroci vzgojeni ob psihološki stabilnosti, predanosti in moralni integriteti ter da bodo prikazovali izjemnost na številnih življenjskih področjih.

 

Ti predpisi vključujejo naslednje:

Islam je položil številne pogoje za veljavnost ženitne pogodbe. Ti so naslednji:

Pogoji, ki jih islam določa glede žene:

  1. Žena mora biti muslimanka, judinja ali kristjanka, ki verjame v svojo vero. Vendar islam spodbuja muslimana, naj za to izbere predano muslimanko, saj bo prakticirajoča muslimanka dobra mati, ki bo svojim otrokom nudila najboljšo možno vzgojo in svojemu možu pomagala, da se drži islamskih naukov, kakor je Poslanec (mir in blagoslov z njim) rekel: “Poročite se s predano muslimanko, pa boste uspeli.” (Sahih Al-Buhari: 4802, Sahih Muslim: 1466)
  2. Mora biti poštena ženska, saj se je prepovedano poročiti z žensko, ki je znana po svoji razuzdanosti in nemoralnosti. Kuran pravi: “Dovoljene so vam krepostne ženske med vernicami in krepostne ženske tistih, ki jim je bila dana Knjiga pred vami.” (Sura Al-Ma’ida, 5:5)
  3. Ne sme biti od tistih žensk, s katerimi se mu nikoli ne bo dovoljeno poročiti (Mahram) (poglej stran 206), niti ne sme biti poročen z dvema sestrama istočasno niti z žensko in njeno teto istočasno.

Pogoji, ki jih islam določa glede moža:

Mož mora biti musliman in muslimanki se je prepovedano poročiti z nemuslimanom, ne glede na njegovo vero, tudi če je pripadnik Knjige (tj. jud ali kristjan) ali ne. Islam poudarja, da mora biti moški sprejet kot mož, če izpolnjuje naslednja dva pogoja:

  • Ravnanje v skladu z vero
  • Dober karakter

Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Če moški z vero in karakterjem, s katerim ste zadovoljni, prosi vašo hčerko za roko, ugodite njegovi prošnji.” (Sunan At-Tirmizi: 1084, Sunan Ibn Madža: 1967)