Post Ramadan

Post Ramadan

Definicija

Post (Sijjam ali Saum) je dejanje čaščenja, ki vključuje vzdržanje od vsakršne hrane, pijače, spolnih odnosov in česarkoli, kar prekine post od zore (čas poziva na Fadžr molitev) do sončnega zahoda (čas poziva na Magrib molitev).

Vrline meseca Ramadana

Ramadan je deveti mesec islamskega lunarnega koledarja. .

Ramadan je deveti mesec islamskega lunarnega koledarja. To je najboljši mesec v letu in ima številne odlike, vključno z naslednjimi:

 1. To je mesec, v katerem je bila razodeta najboljša in najbolj vzvišena od vseh božanskih knjig, Častni Kuran : “Mesec ramadan je tisti, v katerem se je razodeval Kuran – vodilo ljudem in jasni dokazi usmeritve ter Furkan. Zato naj se, kdorkoli doživi ta mesec, posti.” (Sura Al-Bakara, 2:185)
 2. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Ko pride mesec Ramadan, se vrata Raja odprejo, vrata Pekla zaprejo, hudiči pa so vklenjeni.” (Sahih Al-Buhari: 3103, Sahih Muslim: 1079) Tako ponuja priložnost vernikom, da se čimbolj približajo Allahu z opravljanjem dobrih del in izogibanjem slabih.
 3. Kdor se posti podnevi in stoji v molitvi ponoči preko tega meseca, temu bodo odpuščeni pretekli grehi, kakor je Poslanec (mir in blagoslov z njim) rekel: “Kdor se posti v mesecu Ramadanu iz iskrene vere in pričakovanja Allahove nagrade (na onostranstvu), temu bodo odpuščeni vsi pretekli grehi.” (Sahih Al-Buhari: 1910, Sahih Muslim: 760) Prav tako je rekel: “Kdor opravi prostovoljno nočno molitev z iskreno vero in upanjem na Allahovo nagrado (na onostranstvu), temu bodo odpuščeni vsi pretekli grehi.” (Sahih Al-Buhari: 1905, Sahih Muslim: 759)
 4. Lajlat-ul-Kadr (Noč odredbe; imenovana tudi Noč moči) se pojavi v tem mesecu. Kuran nas obvešča, da je opravljanje dobrih del v tej noči daleč boljše od opravljanja le-teh v času dolgih let: “Blagoslovljena noč je boljša kot tisoč mesecev.” (Sura Al-Kadr, 97:3) Oseba, ki moli na to noč iz iskrene vere in pričakovanja Allahove nagrade na onostranstvu, bo dosegla Allahovo odpuščanje vseh preteklih grehov. Ta noč je v enem od zadnjih desetih neparnih dni Ramadana in nihče ne pozna njenega točnega časa.

Modrost posta

Allah ukazuje vernikom, naj se postijo iz številnih razlogov, ki se nanašajo na ta svet in onostranstvo. Ti vključujejo naslednje:

 1. Pomaga uresničiti Takvo (poštenost, pobožnost, zavedanje Allaha, varovanje pred zlom)

Post je dejanje čaščenja, s katerim verniki iščejo bližino njihovega Gospodarja s tem, da se vzdržijo svojih strasti in se postavijo nasproti fizičnim skušnjavam na vsakem mestu in ob vsakem času, v tajnosti in javnosti, saj se zavedajo, da jih Allah gleda. Kuran pravi: “O vi, ki verujete! Predpisan vam je post, kot je bil predpisan tistim pred vami, da bi lahko bili bogaboječi.” (Sura Al-Bakara, 2:183)

 1. Zagotavlja zadosten trening izogibanja grehom in nepokornosti

Ko se posteča oseba vzdrži dovoljenih dejanj v popolni pokornosti Allahu, bo zagotovo svoje strasti in poželenja lahko spravila pod kontrolo, se zlahka izognila grehom in ne bo vztrajala v zablodi ter deviaciji od resnice. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Oseba, ki se ne odreče lažnemu govoru in dejanjem (ko se posti), mora vedeti, da Allah ne potrebuje njegovega opuščanja hrane in pijače.” (Sahih Al-Buhari: 1804) To pomeni, da tisti, ki se ne vzdržijo govorjenja laži in zavajanja drugih, pravzaprav ne opravljajo smisla posta.

 1. Pomaga nam, da se spomnimo na pomoči potrebne in tiste v stiski, ter nas spodbuja, da sočustvujemo z njmi

Zaradi bolečine pomanjkanja in lakote, ki je le začasna in jo izkusi posteča oseba, spozna hude učinke takšne bolečine svojih muslimanskih bratov in sester, ki so morda prikrajšani za osnovne življenjske potrebščine za dalj časa in prestajajo hudo lakoto in žejo. To jo spodbudi, da ima več sočutja do njih in jim pomaga.

Vrline posta

Post ima številne vrline, vključno z naslednjimi:

 1. Tisti, ki se posti v tem mesecu, iskreno verujoč v Allaha, v pokornosti Njegovim ukazom in je prepričan v Njegovo nagrado na onostranstvu za takšno početje, bo imel odpuščene vse pretekle grehe. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Kdor se posti v mesecu Ramadanu iz iskrene vere in pričakovanja Allahove nagrade (na onostranstvu), temu bodo odpuščeni vsi pretekli grehi.” (Sahih Al-Buhari: 1910, Sahih Muslim: 760)
 2. Posteča oseba bo izkusila veliko veselje na onostranstvu zaradi velikih nagrad, ki jih bo dobila, in zaradi blaženosti, v kateri bo uživala zaradi posta. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Posteča oseba ima dva trenutka veselja: eden je, ko prekine svoj post, drugi pa bo, ko se bo srečala s svojim Gospodarjem.” (Sahih Al-Buhari: 1805, Sahih Muslim: 1151)
 3. Raj ima vrata imenovana Ar-Rajjan, skozi katera bodo vstopili samo tisti, ki so se postili. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “V Raju so vrata imenovana Ar-Rajjan, na katera bodo na Dan vstajenja vstopili samo tisti, ki so se postili, in nihče drug ne bo vstopil skozi njih. Rečeno bo: ‘Kje so tisti, ki so se postili?’ Nato bodo vstali in nihče ne bo vstopil poleg njih. Ko bodo vstopili, se bodo zaprla in nihče drug ne bo vstopil.” (Sahih Al-Buhari: 1797, Sahih Muslim: 1152)
 4. Vsako dejanje čaščenja ima določeno nagrado, razen posta, za katerega bo Allah iz Svojega neomejenega obilja in milosti obilno nagradil tiste, ki so se postili. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Allah je rekel: ‘Vsa dejanja Adamovih otrok so zanje, razen posta, ki je Zame in Jaz jih bom nagradil zanj.’ “ (Sahih Al-Buhari: 1805, Sahih Muslim: 1151)