Pozivanje družinskih članov in sorodnikov v islam (Da’va)

Oseba, ki je bila usmerjena v islam, se mora potruditi, da pokliče svoje družinske člane in sorodnike v to vero, saj so mu najbližji in najljubši ljudje. Vsako škodo, ki jo morda doživi, mora potrpežljivo prenašati. Prav tako bi moral uporabiti vsa možna sredstva, da bi jim pokazal resnico. Kuran pravi: “Ukaži svoji družini, da opravlja molitev, in potrpežljivo vztrajaj pri tem!” (Sura Ta-Ha, 20:132)

Nekateri klicalci v islam bodo opazili, da se jim ljudje, ki jim niso v sorodu, lažje odzivajo na njihov poziv, medtem ko najbližji sorodniki tega nočejo, kar jim povzroča veliko žalost in razočaranje. Uspešen klicalec v islam nikoli ne obupa; trudi se po najboljših močeh, da jih usmeri v resnico, in uporablja različne metode ter tehnike in prosi Allaha, naj usmeri njihova srca, tudi v najbolj žalostnih trenutkih.

Prav to je delal Poslanec (mir in blagoslov z njim) v primeru svojega strica Abu Taliba. Ves čas ga je pozival v islam in to počel vse do zadnjih trenutkov njegovega življenja. Ko je bil Abu Talib na smrtni postelji, ga je Poslanec (mir in blagoslov z njim) prosil: “Dragi stric, reci La ilaha illa Allah (Ni nobenega božanstva vrednega čaščenja, razen Allaha), da bom lahko posredoval zate na Sodnem dnevu.” (Sahih Al-Buhari: 3671, Sahih Muslim: 24) Vendar Abu Talib tega ni hotel storiti in umrl je kot mnogobožec. Takrat je Allah razodel naslednji verz: “Ti prave poti ne moreš pokazati, komur želiš, temveč Allah vodi na pravo pot, kogar hoče! On najbolje pozna tiste, ki so na pravi poti.” (Sura Al-Kasas, 28:56) Nov musliman mora čimprej po sprejetju islama zgraditi močan in zdrav odnos s svojimi sorodniki in znanci, tako muslimani kot nemuslimani. Prav tako se mora držati visokih moralnih standardov pri odnosu do njih, saj islam ni poziv v izolacijo in oddaljevanje od družbenega življenja. Prijaznost do ljudi in visoki moralni standardi pri odnosu z ljudmi so resnično najboljši način za predstavitev te velike vere, s katero je bil Poslanec (mir in blagoslov z njim) poslan, da izpopolni plemenit karakter. Visoki moralni standardi in lepo obnašanje se mora začeti doma med družinskimi člani. (poglej stran 223)