Praznik ob prekinitvi posta (Eid-ul-Fitr)

Praznik ob prekinitvi posta (Eid-ul-Fitr)

Prazniki predstavljajo vidne obrede vere. Ko je Poslanec (mir in blagoslov z njim) prispel v Medino, je videl, da ljudje tam dva dneva v letu določijo za zabavo. Vprašal jih je: “Kaj sta ta dva dneva?” “Pred islamom smo se igrali in zabavali na ta dva dneva,” so odvrnili. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je nato rekel: “Allah vam je dal dva boljša dneva: Eid-ul-Fitr in Eid-ul-Adha.” (Sunan Abu Davud: 1134) Ko je pojasnil, da prazniki predstavljajo vero njihovih sledilcev, je rekel: “Vsak narod ima praznik in to je naš praznik.” (Sahih Al-Buhari: 909, Sahih Muslim: 892)

Pomen Eida v islamu

Eid je dan praznovanja in veselja. Na ta dan muslimani izrazijo veselje in hvaležnost Allahu, ker jih je usmeril k resnici in ker jim je pomagal dokončati post Ramadana. Svoje veselje delijo z vsemi in se oblečejo v najlepša oblačila, dajejo miloščino revnim in potrebnim ter praznujejo na dovoljene načine, ki vse razveselijo in jih spomnijo na Allahove blagorje nad njimi.

 

Muslimanski prazniki

V islamu obstajata samo dva letna praznika in muslimani ne smejo praznovati nobenega drugega dneva poleg teh dveh. To sta: (1) Praznik ob prekinitvi posta (Eid-ul-Fitr), ki se ga praznuje na prvi dan lunarnega meseca Šawwala, in (2) Praznik žrtvovanja (Eid-ul-Adha), ki se ga praznuje na deseti dan lunarnega meseca Zul-Hidža.

Praznik ob prekinitvi posta (Eid-ul-Fitr)

Eid-ul Fitr je na prvi dan lunarnega meseca Šawwala in označuje konec mesec dolgega posta Ramadana. Kakor je post v mesecu Ramadanu dejanje čaščenja, tako je tudi praznovanje Eid-ul-Fitr dejanje čaščenja, ko muslimani izrazijo svojo hvaležnost Allahu, da jim je omogočil opraviti to dejanje čaščenja in ker je dopolnil Svojo milost nad njimi. Kuran pravi: “Da dopolnite število dni in da poveličujete Allaha zato, ker vas je vodil (na Pravo pot) in da bi lahko bili hvaležni.” (Sura Al-Bakara, 2:185)

Kaj bi se moralo početi na dan Eida?

  1. Opraviti Eid molitev: Islam poudarja, da se Eid molitev mora opraviti. Pravzaprav je to ena od praks, ki jo je Poslanec (mir in blagoslov z njim) nenehno opravljal in spodbujal ne le moške, ampak tudi ženske in otroke, naj jo opravljajo. Njen čas nastopi, ko sonce vzide do dolžine kopja nad obzorje (malo čez en meter) in običajno traja, dokler ne prečka poldneva.

Opis: Eid molitev je sestavljena iz dveh enot (Rak’at; ednina: Rak’a), v katerih imam glasno recitira Kuran, potem pa dostavi pridigo (Hutba) v dveh delih. Ta molitev vsebuje številne Takbirat (ednina Takbir, izjava Allahu Akbar) na začetku vsake enote, in sicer večkrat kot pri običajni molitvi: Imam reče Allahu Akbar in preden začne recitirati Kuran, to izjavo ponovi še šestkrat; prav tako po dvigu s položaja dotika s čelom do tal v stoječ položaj, da se opravi druga enota, isto izjavo ponovi še petkrat, dodatno Takbirju, ki ga je recitiral ob dvigu na drugo enoto. Častilci sledijo imamu v teh gibih in počnejo ter govorijo natanko enako.

  1. Plačati Zakat-ul-Fitr: Allah je zapovedal Zakat-ul-Fitr (dobesedno, očiščevalna obvezna miloščina ob prekinitvi posta) vsakomur, ki poseduje hrano za dan in noč. Vsebuje en Saa’ običajne hrane v državi, pa naj bo to riž, pšenica, datlji, ki se jo mora dati revnim in pomoči potrebnim muslimanom, da tako nihče ne bi bil brez hrane na dan Eida. Dovoljeno je, da se plača vrednost Zakata-ul-Fitr v denarju, če to bolj koristi revnemu.

Čas plačila: Zakat-ul-Fitr mora biti plačan od časa, ko sonce zaide na zadnji dan Ramadana, do časa Eid molitve. Vendar je lahko plačan tudi dan ali dva pred Eidom.

Količina Zakat-ul-Fitra je en Saa’ običajne hrane v državi, pa naj bo to riž, pšenica ali datlji. En Saa’ je enak približno trem (3) kilogramom.

Musliman ga mora plačati zase in za vse osebe, za katere je po zakonu obvezen skrbeti, kot so njegova žena in otroci. Priporočljivo je, da ga plača tudi za nerojenega otroka.

Poslanec (mir in blagoslov z njim) ga je zapovedal kot ”odkup za nespodoben govor med opravljanjem posta in kot zagotavljanje hrane potrebnim”. Od tistih, ki ga plačajo pred Eid molitvijo, bo sprejet kot Zakat, vendar se bo razumel kot Sadaka (prostovoljna miloščina) za tiste, ki ga bodo plačali po Eid molitvi. (Sunan Abu Davud: 1609)

  1. Muslimani na tem dogodku širijo veselje in smeh vsem družinskim članom, mladim in starim, moškim in ženskam in zagotavljajo vse možne oblike dovoljene zabave. Nosijo najlepše obleke in jejo ter pijejo, saj je takšno početje dejanje čaščenja. Post na ta dan je strogo prepovedan.
  2. Recitirajo Takbir ob tej posebni priložnosti že v noči pred Eid dnevom in na poti na Eid molitev in nadaljujejo s tem, dokler se ne pojavi imam in se začne Eid molitev. Tako izražajo svojo hvaležnost Allahu, ker jim je omogočil, da zaključijo post Ramadana. Kuran pravi: “Da dopolnite število dni in da poveličujete Allaha zato, ker vas je vodil (na Pravo pot) in da bi lahko bili hvaležni.” (Sura Al-Bakara, 2:185)

Način izgovarjanja Takbirja ob tej priložnosti je naslednji: Allahu Akbar, Allahu Akbar, la ilaha illallah, Allahu Akbar, Allahu Akbar, walillahil-hamd (Allah je največji, Allah je največji, ni nobenega božanstva vrednega čaščenja, razen Allaha; Allah je največji, Allah je največji, vsa hvala pripada Allahu).

Oseba lahko recitira tudi naslednje: Allahu Akbaru kabiran, wal-hamdu lillahi kasiran, wa subhanallahi bukratan wa asila (Allah je največji, Njegova je obilna hvala, slavljen je On noč in dan).

Moški običajno izgovarjajo Takbir naglas, vendar ne motijo drugih ljudi, ženske pa ga izgovarjajo potiho.