Predpisi, ki urejajo odnos med moškim in žensko, s katero se mu je dovoljeno poročiti

Predpisi, ki urejajo odnos med moškim in žensko, s katero se mu je dovoljeno poročiti

  1. Spuščanje pogleda

Spuščanje pogleda, da se izogne gledanju v stvari, ki jih je Allah prepovedal, vodi v spodobnost in varuje čast osebe.

Musliman ne sme gledati drugih žensk ali česarkoli, kar bi ga lahko spolno vzburilo. Ne sme nepotrebno gledati žensk.

Allah ukazuje tako moškim kot ženskam, naj spustijo svoj pogled, saj to vodi v spodobnost in varuje čast osebe, medtem ko poželjiv pogled običajno tlakuje pot v grehe. Kuran pravi: “Reci vernikom, naj povesijo poglede in pazijo na svojo čast. To je čistejše zanje, Allah je dobro seznanjen s tem, kar počnejo. In reci vernicam, naj povesijo svoje poglede in pazijo na svojo čast.” (Sura An-Nur, 24:30-31)

Če musliman pomotoma vidi žensko, se mora obrniti stran od nje. Pravzaprav ukaz spuščanja pogleda velja za vse, kar vodi v spolno vzburjenje, vključno s prizori, ki se jih prikazuje v medijih in na internetu.

  1. Spodoben govor

Islam je postavil predpise, ki upravljajo odnos med moškim in žensko. .

Ko se pogovarja z žensko, s katero ni v sorodu, mora biti prijazen in spodoben ter se izogibati vsem besedam ali gibom, ki bi lahko vodili v spolno stimulacijo. Iz tega razloga:

  • Allah opozarja ženske, naj ne govorijo spogledljivo in preblago, ko se pogovarjajo z moškimi. Kuran pravi: “V svojih besedah ne bodite ustrežljive, da si tisti, v čigar srcu je bolezen, ne bi česa lakomno poželel; in govorite le dobre besede!” (Sura Al-Ahzab, 33:32)
  • Allah jih opozarja, naj ne uporabljajo napeljujočih potez in načina hoje, prikazovanja šarma in svojih okrasov: “In naj ne udarjajo z nogami, da bi se vedelo za okrasje, ki ga skrivajo!” (Sura An-Nur: 24:31)
  1. Izogibanje zasebnemu osamljevanju z ne-Mahram žensko Halwa)

Arabska beseda Halwa pomeni stanje, ko si sam z ne-Mahram žensko na mestu, kjer vaju nihče ne vidi. Islam strogo prepoveduje to dejanje, saj lahko preko satanove skušnjave vodi v nezakonit spolni odnos. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je nekoč rekel: “Moški ni nikoli sam z žensko, razen tako, da je satan tretji.” (Sunan At-Tirmizi: 2165)

  1. Nošnja Hidžaba (spodoben muslimanski način oblačenja)

Allah ukazuje ženskam, vendar ne moškim, naj nosijo Hidžab, saj imajo ženske naravno lepoto in privlačnost, ki bi moške zlahka zapeljala v grešna dejanja.

Islam ženskam ukazuje, naj nosijo Hidžab iz številnih razlogov, vključno z naslednjimi:

  • Zato da bi lahko izpeljale svojo misijo v življenju in družbi na znanstvenih ter akademskih področjih na najboljši možni način, hkrati pa varovale svojo spodobnost.
  • Zato da bi zmanjšale možnost skušnjav in tako očistile družbo na eni strani in obvarovale čast žensk na drugi.
  • Zato da bi se moški gledalci bolje nadzirali in jih imeli za civilizirana ter izobražena bitja, ne pa le za spolne objekte, ki služijo samo za zapeljevanje moških in njihovo stimulacijo.