Prostovoljen post

Prostovoljen post

Od muslimanov se zahteva, da opravijo strog, mesec dolg post enkrat na leto, tj. v mesecu Ramadanu. Priporočljivo pa se je postiti tudi v drugih dnevih, če so tega zmožni, z namenom osvojitve večjih nagrad. Ti dnevi vključujejo naslednje::

  1. Dan Ašure: kakor tudi dan prej ali dan zatem: Ašura je deseti dan lunarnega meseca Muharrama, prvega meseca islamskega koledarja. Na ta dan je Allah rešil Mojzesa in utopil faraona ter njegovo vojsko. Muslimani se postijo, da izrazijo hvaležnost Allahu, ker je rešil Mojzesa in da sledijo stopinjam našega Poslanca (mir in blagoslov z njim), ki se ni postil le na ta dan, temveč je rekel svojim družabnikom, naj se postijo tudi dan prej ali dan zatem. (Musnad Ahmad: 2154) Ko je bil vprašan o postu na ta dan, je rekel: “Briše (grehe storjene) prejšnje leto.” (Sahih Muslim: 1162) .
  2. Dan Arafata: Arafat je deveti dan lunarnega koledarja Zul-Hidža, dvanajstega meseca islamskega koledarja. Na ta dan se romarji, ki opravljajo Hadž, vsakoletno romanje, zberejo na široki planoti Arafat in kličejo Allaha, Ga hvalijo in poveličujejo. Arafat je najboljši dan v letu in tisti, ki ne opravljajo Hadža, se lahko postijo na ta dan. Ko je bil Poslanec (mir in blagoslov z njim) vprašan o postenju na ta dan, je odvrnil: “Odkupiš se za grehe storjene v prejšnjem letu in v bodočem letu.” (Sahih Muslim: 1162)
  3. Šest dni Šawwala: Šawwal je deseti mesec islamskega koledarja. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Kdor se posti v Ramadanu, potem pa mu sledi s šestimi dnevi v mesecu Šawwalu, bo dobil nagrado postenja celega leta.” (Sahih Muslim: 1164).