Purtarea hijab-ului – îmbrăcămintea modestă a femeilor musulmane

Purtarea hijab-ului – îmbrăcămintea modestă a femeilor musulmane

Allah Preaînaltul le porunceşte doar femeilor, nu şi bărbaților, să poarte hijab, pentru că femeile, în mod particular, se bucură de o frumusețe naturală și de o atractivitate care i-ar putea împinge cu ușurință pe bărbați să cadă în păcate.

Islamul le impune femeilor să poarte hijab-ul din diverse considerente, printre care:

  • Pentru a-și putea continua misiunea în societate, în domeniul științific și academic, în cea mai bună manieră posibilă, și, în același timp, să-și păzească modestia.
  • Pentru a reduce posibilitatea tentațiilor, în scopul purificării societății, pe de o parte, și al protejării onoarei femeilor, pe de altă parte.
  • Pentru a determina bărbații care nu își coboară privirea să se controleze și să le trateze ca pe ființe umane civilizate și educate, iar nu ca pe niște obiecte sexuale care au ca scop unic tentarea și stimularea bărbaților.

Ce trebuie să acopere hijab-ul?

Allah Preaînaltul le poruncește femeilor să își acopere trupul în totalitate, cu excepția mâinilor și a feței, după cum spune Coranul: „[…] să nu-și arate gătelile lor, afară de ceea ce este pe dinafară […]” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 24:31] Cu toate acestea, în cazul în care, datorită frumuseții lor izbitoare, tentația pare iminentă, atunci ele ar trebui să-și acopere și fața și mâinile.

Condițiile pentru un hijab corect

Femeile pot alege orice culoare și model doresc pentru hijab, atâta vreme cât următoarele condiții sunt îndeplinite:

  1. Trebuie să acopere în mod corespunzător acele părți ale corpului care trebuie ascunse în public.
  2. Trebuie să fie larg și nu strâmt pe corp, astfel încât formele trupului să nu fie expuse.
  3. Trupul nu trebuie să fie văzut prin materialul îmbrăcămintei.