Radodarnost in velikodušnost (Nekateri vidiki poslančevega življenja in visoki moralni standardi)

Nekateri vidiki poslančevega življenja in visoki moralni standardi

Poslanec (mir in blagoslov z njim) je bil utelešenje dobrega moralnega karakterja.

Poslanec (mir in blagoslov z njim) je bil utelešenje dobrega karakterja in osebne integritete. Ko je bila Aiša, ena od poslančevih žena, vprašana o poslančevem karakterju, je odvrnila: “Njegov karakter je bil Kuran .” (Musnad Ahmad: 24601, Sahih Muslim: 746) To pomeni, da je plemenite nauke Kurana prenesel v stvarnost.

Radodarnost in velikodušnost

  • Poslanec (mir in blagoslov z njim) je bil najbolj radodaren od vseh ljudi, najbolj radodaren pa je bil v mesecu Ramadanu, ko se je srečeval z Gabrijelom. Gabrijel se je z njim srečeval vsako noč in ga poučeval o Kuranu. Ko ga je Gabrijel srečal, je bil bolj radodaren pri dobrih delih kot pihanje vetra (ki pride z dežjem in blaginjo).” (Sahih Al-Buhari: 1803, Sahih Muslim: 2308)
  • Nikoli ni zavrnil prošnje koga, ki ga je za kaj prosil. Nekoč je moški prišel k njemu in ga za nekaj prosil. Poslanec (mir in blagoslov z njim) mu je dal čredo ovac, ki so napolnile področje med dvema gorama. Moški je bil tako vesel, da se je vrnil k svojim ljudem in jih pozival v islam z besedami: “Sprejmite islam, kajti Muhammad je tako radodaren, da daje miloščino, brez strahu pred revščino.” (Sahih Muslim: 2321)
  • Nekoč je prejel osemdeset tisoč dirhamov, vendar je količino postavil na preprogo in jo podaril kot miloščino, ne da bi zavrnil koga, ki ga je prosil za nekaj, dokler ni bila porabljena cela količina. (Mustadrak Al-Hakim: 5423)
  • V neki drugi situaciji se mu je približal moški in ga prosil za nekaj. Poslanec (mir in blagoslov z njim) mu je rekel: “Sedaj nimam ničesar, vendar lahko kupiš nekaj v mojem imenu, pa bom to poplačal, ko dobim denar.” Omar se je obrnil k njemu in rekel: “Allah ni naredil obvezno, da delaš nekaj nad svojimi zmožnostmi.” Ta pripomba je zelo užalila Poslanca (mir in blagoslov z njim). Moški mu je nato rekel: “Porabi za miloščino, ne da bi se bal revščine, kajti Gospodar Prestola ne bo zmanjšal tvojega imetja.” Poslanec (mir in blagoslov z njim) se je nasmejal in njegov obraz je žarel od sreče. (Al-Ahadis Al-Mukhtarah: 88)
  • Ko se je Poslanec (mir in blagoslov z njim) vrnil z bitke na Hunajnu, mu je sledilo nekaj novih spreobrnjencev iz beduinskih plemen, ki so bili željni dobiti svoj delež vojnega plena. Sledili so mu do drevesa, kjer je en neotesan beduin potegnil njegovo obleko z ramen, misleč da je to vojni plen. “Vrni mi obleko,” je rekel, “kajti če bi imel toliko kamel, kot je dreves tukaj, bi jih razdelil med vas. Dobro veste, da nisem skop, niti ne varam niti nisem strahopetec.” (Sahih Al-Buhari: 2979)

Naj bo mir in blagoslov s Poslancem Muhammadom, saj je zares utelešenje izjemnega moralnega karakterja v vseh vidikih življenja.