Regelgeving die de relatie bepaalt tussen een man en de vrouwen met wie hij mag trouwen

Regelgeving die de relatie bepaalt tussen een man en de vrouwen met wie hij mag trouwen.

  1. De blik neerslaan

Het neerslaan van je blik zodat je zaken die Allah verboden heeft niet ziet, leidt tot bescheidenheid en beschermt de eer.

Een moslimman dient niet naar andere vrouwen of naar andere zaken te kijken die hem seksueel opwinden, noch dient hij onnodig naar vrouwen te kijken.

Allah ﷻ gebiedt zowel mannen als vrouwen om hun blik neer te slaan. Dit leidt tot bescheidenheid en dient om elkaars eer te beschermen, terwijl het kijken met lust over het algemeen de weg naar zonde plaveit. Zoals de Qur’an stelt: “Zeg tegen de gelovige mannen dat zij iets van hun blikken teneergeslagen houden en dat zij hun kuisheid bewaken. Dat is reiner voor hen. Allah is op de hoogte van hetgeen zij doen. En zeg tegen de gelovige vrouwen dat ook zij iets van hun blikken teneergeslagen houden en hun kuisheid bewaken.” (Soera An Noer 4:30-31)

Als een moslim per ongeluk een vrouw ziet, dan dient hij zijn ogen af te wenden van haar. Het gebod om de blik neer te slaan betreft zelfs alles wat naar seksuele opwinding leidt, inclusief bepaalde scènes die te zien zijn in de media en op internet.

  1. Bescheidenheid in acht nemen tijdens het spreken

Als hij met een vrouw praat die geen familie van hem is, dan dient hij beleefdheid en bescheidenheid in acht te nemen en woorden en gebaren te vermijden die mogelijk tot seksuele stimulans leiden. Vanwege deze reden:

  • waarschuwt Allah ﷻ hen tegen een kokette of te zachte manier van spreken wanneer mannen worden aangesproken. Zoals de Qur’an stelt: “Indien jullie godvruchtig zijn, spreek dan niet op een verleidelijke manier, anders zal hij in het hart van wie zich een ziekte bevindt [begeerlijke] verwachtingen koesteren, maar spreek op een gepaste wijze.” (Soera al Ahzaab 33:32)
  • waarschuwt Allah ﷻ hen tegen het gebruik van suggestieve gebaren en manieren van lopen, alsook tegen het vertonen van kettingen en sieraden: “En laat hen niet met hun voeten stampen om hun schoonheid die zij verbergen te tonen.” (Soera an Noer 4: 31)
  1. Het vermijden van persoonlijke afzondering met vrouwen voor wie je geen mahram bent (khalwa)

Het Arabische woord khalwa betekent de situatie waarin je alleen bent met vrouwen voor wie je geen mahram bent, terwijl niemand jullie kan zien. Islam heeft dit ten strengste verboden, omdat het door de verleidingen van satan kan leiden tot geheime seksuele relaties. De Profeet r zei eens: “Nooit is een man alleen met een vrouw, behalve dat satan de derde is.” (Sunan at Tirmidhi: 2165)

  1. Het dragen van de hijaab (de manier van kleden van de bescheiden moslimvrouw)

Islam gebiedt vrouwen om de hijaab te dragen vanwege een aantal redenen, waaronder de volgende:

  • Zodat ze hun missie in het leven en in de maatschappij kunnen vervullen op wetenschappelijk en academisch gebied op de best mogelijke manier, terwijl ze tegelijkertijd hun bescheidenheid kunnen bewaken.
  • Zodat ze de kans op verleiding kunnen reduceren om, aan de ene kant, de maatschappij te zuiveren en, aan de andere kant, de eer van vrouwen te kunnen waarborgen.
  • Zodat ze mannelijke voorbijgangers kunnen helpen om zichzelf beter te beheersen, zodat deze hen zullen behandelen als geciviliseerde en hoogopgeleide mensen en niet als seksobjecten die enkel dienen om mannen te verleiden en stimuleren.