Religija otrok (Islam)

Glede na islamsko učenje se vsi ljudje brez izjeme rodijo kot muslimani z notranjo nagnjenostjo do verovanja v Allaha (Fitra) in bodo sledili drugi veri samo zaradi načina učenja in vzgoje njihovih staršev. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Vsak otrok se rodi z naravnim nagnjenjem, da se preda Bogu (Fitra), (tj. da je musliman), vendar ga njegovi starši naredijo juda, kristjana ali zoroastrijca.” (Sahih Al-Buhari: 1292, Sahih Muslim: 2658)

Otroci nemuslimanov, ki umrejo mladi, so obravnavani kot nemuslimani v tem življenju; – Allah pa je najboljši sodnik, ki nikomur ne stori krivice, in pozna njihove skrivnosti in kar je še bolj skrito – preizkusil jih bo na Sodnem dnevu; tisti, ki se bodo pokorili, bodo sprejeti v Raj; tisti, ki se ne bodo pokorili, pa bodo obsojeni na Pekel.

Ko je bil Allahov Poslanec (mir in blagoslov z njim) vprašan o usodi otrok mnogobožcev na Sodnem dnevu, je odvrnil: “Ker jih je Allah ustvaril, ve tudi kakšna dejanja bi storili.” (Sahih Al-Buhari: 1317)

Kdaj pa lahko otroke nemuslimanskih staršev obravnavamo kot muslimane v tem življenju?

Kot dokaz temu obstajajo različni primeri, vključno z naslednjima:

 1. Če starša ali eden od njiju sprejmeta islam, se otroci, ki se jima rodijo, obravnavajo kot pripadniki vere starša, ki je boljša od druge, in sicer islama.
 2. Če otrok, ki je zmožen ločevati med dobrim in slabim, vendar še ni dosegel starosti pubertete, sprejme islam, tudi če njegova starša nista muslimana, se ga bo prav tako obravnavalo za muslimana. Judovski deček je služil Poslancu. Nekega dne je deček zbolel, pa ga je Poslanec (mir in blagoslov z njim) obiskal. Usedel se je poleg njegove glave in rekel: “Postani musliman.” Deček je pogledal svojega očeta, ki je prav tako sedel poleg njegove glave. Njegov oče mu je rekel: “Ubogaj Abul-Kassima.” Deček je zatem sprejel islam. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je odšel govoreč: “Hvala Allahu, ki ga je rešil pred Ognjem!” (Sahih Al-Buhari: 1290)
 • Ali sta oba ali eden od njegovih staršev sprejela islam?
  • Da => Obravnava se ga kot muslimana in z njim se ravna kot takim.
  • Ne => Sprejel je islam, njegova starša pa ne.
   • Da => Muslimanski učenjaki soglašajo, da se ga obravnava kot muslimana, če je zmožen razlikovati med dobrim in slabim in da ga bo to znanje rešilo na onostranstvu.
   • Ne => Kar se tiče otrok nemuslimanov, obravnava se jih kot nemuslimane v tem življenju; če umrejo mladi – Allah je najboljši sodnik, ki nikomur ne stori krivice, in pozna njihove skrivnosti in kar je še bolj skrito – preizkusil jih bo na Sodnem dnevu; tisti, ki se bodo pokorili, bodo sprejeti v Raj; tisti, ki se ne bodo pokorili, pa bodo obsojeni na Pekel.