Rugăciunea de vineri (salāt-ul-jumuʻah)

Rugăciunea de vineri (salāt-ul-jumuʻah)

Rugăciunea de vineri (salāt-ul-jumuʻah) este o obligație religioasă care înlocuiește rugăciunea de amiază (salāt-ud-Dhuhr) din ziua de vineri. Este unul dintre cele mai mărețe ritualuri în islam și unul dintre actele obligatorii confirmate. În această zi, musulmanii iau parte la întâlnirea lor săptămânală, ascultă predica imam-ului și apoi efectuează rugăciunea de vineri.

Virtuțile zilei de vineri

Vinerea este cea mai bună și mai măreață zi din săptămână, deoarece Allah Preaînaltul a preferat-o celorlalte zile, oferindu-i o serie de calități, precum:

 • Allah Preaînaltul a ales-o anume pentru musulmani, conform spuselor Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!): „Allah i-a îndepărtat de ziua de vineri pe cei care au fost înaintea noastră. Evreii aveau ziua de sâmbătă, iar creștinii duminica. Apoi, Allah ne-a adus pe noi și ne-a călăuzit spre ziua de vineri, iar Ziua Judecății va avea loc tot într-o zi de vineri.” [Muslim, 856]
 • În această zi, Allah Preaînaltul l-a creat pe Adam (Pacea fie asupra sa!) și în această zi va avea loc Ziua Judecății, după cum a spus Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!): „Ziua de vineri este cea mai bună zi în care Soarele răsare. În această zi a fost creat Adam, în această zi el a fost primit în Paradis și tot în această zi a fost izgonit din el.” [Muslim, 854]

Pentru cine este obligatorie rugăciunea de vineri?

Rugăciunea de vineri este o obligație religioasă pentru cei care îndeplinesc următoarele condiții:

 1. Trebuie să fie bărbați. Pentru femei, aceasta nu este obligatorie.
 2. Trebuie să fie sănătoși mintal și să fi atins vârsta pubertății (mukallaf). Nu este obligatorie pentru cei care nu sunt în totalitatea facultăţilor mintale sau pentru copiii care nu au atins încă vârsta pubertății.
 3. Trebuie să fie rezidenți. Nu este obligatorie pentru călători sau pentru cei care trăiesc în deșert, în afara satelor sau a orașelor.
 4. Trebuie să fie sănătoși. Nu este obligatorie pentru cei bolnavi, care nu pot participa la rugăciunea de vineri.

Rugăciunea de vineri: mod de efectuare și reguli

 1. Musulmanilor le este recomandat să facă baia rituală (ghusl), să îmbrace haine frumoase și curate și să meargă la moschee devreme.
 2. Musulmanii se adună în moschee. Imam-ul urcă în amvon (minbar), se întoarce cu fața către credincioși și ține predica (khutbah), care este de regulă formată din două părți. Între cele două părți, imam-ul se așază pentru scurtă vreme. În timpul predicii, el le reamintește de îndatoririle lor față de Allah Preaînaltul, îi sfătuiește, le predică și le recită versete din Nobilul Coran.
 3. Musulmanii ascultă predica foarte atent. Nu le este permis să vorbească sau să facă orice altceva care i-ar împiedica să primească beneficiile khutbei, chiar dacă este vorba de jucatul cu covorul.
 4. Imam-ul coboară din amvon, se așază la locul său și conduce oamenii în rugăciunea formată din două rakʻāt, în care recitarea versetelor din Nobilul Coran se face cu voce tare.
 5. Rugăciunea de vineri poate fi efectuată numai dacă un anumit număr de oameni este prezent. Dacă cineva lipsește de la aceasta, cu un motiv întemeiat, el nu o poate compensa, iar dacă o efectuează de unul singur, aceasta nu este validă. În acest caz, el trebuie să efectueze rugăciunea de amiază (Dhuhr).
 6. Dacă cineva întârzie și, atunci când ajunge la moschee, prinde din rugăciune mai puțin de o rakʻah, el trebuie să o finalizeze ca fiind rugăciunea de amiază (Dhuhr), după ce imam-ul încheie rugăciunea în congregație.
 7. Celor cărora nu li se impune efectuarea rugăciunii de vineri, precum femeile sau cei aflați în călătorie, le este permis să o efectueze la moschee și nu trebuie să mai efectueze rugăciunea zilnică de la amiază (Dhuhr) după aceasta, dacă deja s-au rugat.

Cei care sunt scutiți de participarea la rugăciunea de vineri:

Islamul subliniază faptul că musulmanii care nu sunt scutiți de la rugăciunea de vineri trebuie să o efectueze și îi avertizează împotriva neglijării acesteia pentru diverse preocupări lumești: „O, voi, cei care credeţi [musulmani]! Atunci când chemarea la rugăciune este făcută în ziua de vineri [salāt al-jumu‘ah], grăbiți-vă să faceţi dhikr Allah [să ascultaţi predica ce se ţine vinerea – khutbah – şi să vă rugați] şi lăsaţi negoțul [şi orice altă activitate pe care o faceți]. Aceasta este mai bine pentru voi, numai dacă voi aţi şti!” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 62:9]

El avertizează, de asemenea, că Allah Preaînaltul le va pecetlui inimile celor care, fără un motiv temeinic, nu o efectuează, după cum a spus Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!): „Allah va pecetlui inimile acelora care nu efectuează rugăciunea de vineri în trei rânduri consecutive, din simplă neglijență și fără un motiv temeinic.” [Abu Dawud, 1052; Ahmad, 15498] Aceasta înseamnă că Allah Preaînaltul le va acoperi inimile și le va umple de ignoranță, precum inimile celor ipocriți și neascultători.

Un motiv considerat valid pentru omiterea rugăciunii de vineri trebuie să presupună prejudicii foarte mari aduse vieții sau sănătății cuiva, precum boala sau situațiile de urgență.

Poate un serviciu care îi cere credinciosului să muncească vinerea să fie considerat un motiv valid pentru omiterea rugăciunii de vineri?

În general, a avea un serviciu care îi cere credinciosului să muncească în ziua de vineri, acest lucru determinând, implicit, neglijarea rugăciunii, nu este considerat un motiv întemeiat, pentru că Allah Preaînaltul ne poruncește să lăsăm treburile noastre lumești atunci când suntem chemați la rugăciunea de vineri: „O, voi, cei care credeţi [musulmani]! Atunci când chemarea la rugăciune este făcută în ziua de vineri [salāt al-jumu‘ah], grăbiți-vă să faceţi dhikr Allah [să ascultaţi predica ce se ţine vinerea – khutbah – şi să vă rugați] şi lăsaţi negoțul [şi orice altă activitate pe care o faceți]. Aceasta este mai bine pentru voi, numai dacă voi aţi şti!” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 62:9] Așadar, musulmanul trebuie să își găsească un serviciu care să nu îl împiedice de la efectuarea rugăciunii de vineri, chiar dacă o astfel de slujbă este mai prost plătită.

Coranul spune: „[…] Şi oricui se teme de Allah [făcând ceea ce El i-a poruncit şi evitând ceea ce El a interzis], El îi va oferi o cale [o soluție] de ieşire [din orice greutate]. ~ Şi-l va înzestra pe el cu lucruri bune de unde nici nu se aşteaptă. Şi aceluia care se încrede în Allah, El îi va fi de ajuns […]” [Traducerea Sensurilor Nobilului Coran, 65:2-3]

Când este serviciul considerat un motiv valid pentru omiterea rugăciunii de vineri ?

Un serviciu care ne cere să ne continuăm lucrul în timpul rugăciunii de vineri poate fi considerat un motiv valid în următoarele două cazuri:

 1. Un astfel de serviciu trebuie să aducă un beneficiu deosebit, care nu poate fi îndeplinit dacă persoana respectivă părăsește locul de muncă și merge să se roage în ziua de vineri. Tot astfel, dacă prin plecarea sa de la locul de muncă s-ar crea prejudicii, mai ales atunci când nu este nimeni care să-l poată înlocui.
Exemple: 
 • Doctorii care tratează cazuri de urgență.
 • Paznicii sau ofițerii de poliție care protejează oamenii și proprietatea acestora împotriva furtului și a activităților infracționale.
 • Cei care dețin poziții de supraveghetori în companii mari sau locuri similare ce necesită supraveghere constantă.
 1. Dacă un astfel de serviciu este singurul lui mijloc de întreținere și de a-și acoperi nevoile de bază aşa cum sunt hrana, băutura și altele dintre necesitățile lui sau ale familiei sale, iar angajatorul nu îi permite să ia parte la rugăciunea de vineri, atunci el o poate omite și își poate păstra serviciul până când găsește altul sau o sursă alternativă care să îi asigure hrana și alte lucruri necesare traiului, atât pentru el, cât și pentru cei aflați în întreținerea sa. Cu toate acestea, el trebuie să fie în continuă căutare a unei alte surse de venit.