Sunan al Fitra (handelingen voorgeschreven door de natuurlijke aanleg van de mens)

Sunan al Fitra (handelingen voorgeschreven door de natuurlijke aanleg van de mens)

Wat betekent sunan al fitra?

Islam moedigt moslims aan om er zo goed mogelijk uit te zien. .

Sunan al fitra verwijst naar een aantal hygiënische en cosmetische gebruiken die worden voorgeschreven door islam, die consistent zijn met de pure aanleg waarmee Allah de mens heeft geschapen. Het dient om hun voorkomen te versterken en te perfectioneren, waardoor moslims zowel innerlijke als uiterlijke perfectie combineren.

De Profeet r zei: “De natuurlijke gebruiken (sunan al fitra) zijn er vijf: besnijdenis, het verwijderen van het schaamhaar, de snor kort houden, de nagels knippen en het okselhaar verwijderen.” (Sahieh al Bukhari: 5552 en Sahieh Muslim: 257)

Besnijdenis is de handeling waarbij de voorhuid (de losse huid) wordt verwijderd die de eikel bedekt. Dit vindt meestal plaats in de eerste dagen na de geboorte van een jongetje.

Het is een aanbevolen handeling en één van de natuurlijke gebruiken met betrekking tot mannen. Het biedt verschillende gezondheidsvoordelen maar het is geen voorwaarde voor de aanvaarding van islam. Je wordt dus niet als zondig beschouwd als je niet besneden wordt vanwege angst of een andere reden.

Het verwijderen van het ruwe haar dat groeit in de schaamstreek, het lage gedeelte van de buik net boven de externe genitaliën, draagt bij aan betere hygiëne en kan uitgevoerd worden op elke handige manier.

Het bijknippen van de snor: een snor dragen is toegestaan maar niet aanbevolen. Echter, als een moslim ervoor kiest om deze te dragen, dan dient hij deze regelmatig bij te knippen.

De baard laten staan: islam moedigt mannen aan om een baard te laten staan. Hiermee wordt het haar op de kin en wangen van de man bedoeld. “Laten staan” houdt in dat je deze niet scheert, in overeenstemming met de leerstellingen van de Profeet r.

Het laten staan van de baard: dit betekent dat je deze niet scheert, in overeenstemming met de leerstellingen van de Profeet. r.

De nagels knippen: van een moslim wordt verlangd dat hij zijn nagels regelmatig knipt om pathogene organismen, vuil en resten te verwijderen die in het algemeen onder vingernagels terecht komen.

Het verwijderen van het okselhaar: van een moslim wordt verlangd dat hij zijn okselhaar verwijdert, op welke mogelijke manier dan ook, zodat vervelende geurtjes weg blijven.