Sunan Al-Fitrah (Practici dictate de firea naturală a omului)

Sunan Al-Fitrah (Practici dictate de firea naturală a omului)

Ce înseamnă expresia Sunan Al-Fitrah?

Islamul doreşte ca musulmanul să aibă cea mai frumoasă înfățișare

Sunan Al-Fitrah se referă la un set de practici de igienă și de îngrijire personală prescrise de islam, care sunt în concordanță cu natura pură în care Allah Preaînaltul i-a creat pe oameni și care servesc la sporirea frumuseții aspectului lor fizic și îmbunătățirea lui, determinându-i pe musulmani să combine perfecțiunea interioară cu cea exterioară.

Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Cinci [lucruri fac parte] din fitrah: circumcizia, îndepărtarea părului pubian, tunderea mustății, tăierea unghiilor și smulgerea părului de la axile.” [Al-Bukhari, 5889; Muslim, 257]

Circumcizia este actul de înlăturare a prepuțului (țesutul vrac) care acoperă glandul penisului. Acest lucru are loc, în general, în primele zile după nașterea unui băiețel.

Este un act recomandat și una dintre «practicile naturale» în privința bărbaților. De asemenea, are numeroase beneficii pentru sănătate, însă nu este o condiție prealabilă a îmbrățișării islamului. Astfel, dacă, de teamă sau din orice alt motiv, o persoană nu a fost circumcisă, aceasta nu este considerată a fi păcătoasă.

Înlăturarea părului aspru care crește în zona pubiană, partea inferioară a abdomenului de deasupra organelor genitale externe, contribuie la o mai bună igienă și poate fi realizată prin utilizarea oricăror mijloace disponibile.

Tunderea mustății: păstrarea mustății este permisă, însă nu este recomandată. Cu toate acestea, în cazul în care musulmanul alege să o păstreze, el trebuie să o tundă în mod regulat.

Creșterea bărbii: islamul le cere bărbaților să-și lase barba să crească, adică părul care crește pe bărbia și obrajii unui bărbat.

A lăsa să crească barba înseamnă a nu o rade, în conformitate cu învățăturile Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!).

Tăierea unghiilor: musulmanul este obligat să-și taie unghiile în mod regulat pentru a îndepărta microbii, murdăria și reziduurile care ajung, în general, sub unghii.

Smulgerea părului de la axile: musulmanul este obligat să îndepărteze părul de la axile prin smulgere sau prin utilizarea oricăror alte mijloace disponibile, pentru a ține mirosurile neplăcute la distanță.