Tvoje finančne transakcije

Tvoje finančne transakcije

Allah zapoveduje in spodbuja muslimane, da si zaslužijo za življenje. To je jasno s številnih vidikov, vključno z naslednjimi:

  • Poslanec (mir in blagoslov z njim) nam je prepovedal prosjačenje, vse dokler smo sposobni zaslužiti za svoje življenje in nas obvešča, da tisti, ki prosjačijo kljub sposobnosti, da naberejo za življenje, izgubijo svoje dostojanstvo pri Allahu in v očeh ljudi: “Oseba, ki po nepotrebnem nadaljuje s prosjačenjem, bo stala pred Vsemogočnim Allahom (na Sodnem dnevu) brez mesa na svojem obrazu.” (Sahih Al-Buhari: 1405, Sahih Muslim: 1040)

Prav tako je rekel: “Če oseba, ki jo zadene revščina, o tej pove ljudem, njegova revščina ne bo končana; če pa o njej pove Allahu, mu bo Allah kmalu dal, kar mu bo zadostovalo.” (Sunan Ahmad: 3869, Sunan Abu Davud: 1645)

Islam spoštuje vse vrste poklicev, vse dokler so dovoljeni in ne vsebujejo kakršnekoli nepravičnosti. .

  • Islam spoštuje vse vrste poklicev na vseh področjih, trgovina, industrija, storitve, investicije ali na kateremkoli področju, dokler so dovoljeni in ne vsebujejo nikakršne nepravičnosti. Islam nas obvešča, da je Poslanec (mir in blagoslov z njim) opravljal spodobne poklice, ki so bili prevladujoči v njihovi družbi. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Allah ni poslal poslanca, ki ne bi pasel ovc.” (Sahih Al-Buhari: 2143) Ob eni priložnosti je omenil, da je bil poslanec Zakarija tesar. (Sahih Muslim: 2379)
  • Tisti, ki se zaposli z namenom, da vzdržuje sebe in svojo družino ter pomaga pomoči potrebnim, bo obilno nagrajen za svoj trud.

V islamu so vse vrste transakcij običajno dovoljene

Vse vrste transakcij so, kot splošno pravilo, v islamu dovoljene. To vključuje prodajo, kupovanje, lizing in vse vrste transakcij, ki jih ljudje potrebujejo v vsakodnevnem življenju, z izjemo tistih stvari, ki so prepovedane zaradi svoje prirojene nečistoče ali zaradi načina, na katerega so bile pridobljene.

Stvari, ki so prepovedane zaradi svoje prirojene nečistoče

To so stvari, ki jih je Allah razglasil za nedovoljene zaradi njihove prirojene nečistoče in zato se jih ne sme prodajati, kupovati, dajati v zakup, izdelovati ali jih spravljati v obtok.

Primeri stvari, ki jih je islam prepovedal zaradi njihove prirojene nečistoče

  • Pasje in svinjsko meso
  • Mrhovina ali katerikoli njen del
  • Alkoholne pijače
  • Droge in vse ostale substance, ki škodujejo zdravju
  • Materiali, ki imajo za cilj širjenje nemoralnosti, kot so pornografski posnetki, revije in spletne strani
  • Idoli ali karkoli se časti poleg ali namesto Allaha

Stvari, ki so prepovedane zaradi načina, na katerega so bile pridobljene

To so stvari, ki so običajno dovoljene, vendar so postale nedovoljene zaradi načina, na katerega so bile pridobljene, kar škodi posamezniku in družbi na splošno. Stvari, ki ponavadi spremenijo transakcijo v nedovoljeno, so:

Obresti (Riba), prevare, nepravičnost in igre na srečo.

Te bomo pojasnili na naslednjih straneh.