Učenje islamskih pravil

Učenje islamskih pravil

Od muslimana se zahteva, da se poduči o islamskih pravilih v vseh vidikih življenja, med drugimi dejanja čaščenja, družbenih odnosov, da bi lahko opravil svoje dolžnosti z natančnim znanjem in brezmejno prepričanostjo. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: ‘’Komur Allah želi pokazati dobro, mu podari razumevanje vere.’’ (Sahih Al-Buhari: 71; Sahih Muslim: 1037)

Zato se mora dobro podučiti o vseh verskih dolžnostih, ki jih je potrebno izpolnjevati, kot so načini očiščenja in opravljanja molitve (Salat), in katera je dovoljena ter nedovoljena hrana in pijača v islamu. Prav tako se spodbuja, da se poduči o dejanjih, ki so priporočljiva, vendar neobvezna.

Pet islamskih pravil

Vsa človeška dejanja spadajo v pet kategorij:

Vadžib (Obvezno) To označuje tista dejanja, ki jih Allah ukazuje muslimanom, naj jih opravljajo. Tisti, ki jih opravijo, bodo nagrajeni, tisti, ki jih zanemarijo, pa bodo izpostavljeni kaznovanju. Primeri takšnih dejanj vključujejo pet obveznih dnevnih molitev in postenje v lunarnem mesecu Ramadanu.
Haram (Prepovedano) To označuje tista dejanja, ki jih je Allah prepovedal. Tisti, ki jih opustijo, bodo nagrajeni, tisti, ki se zapletejo vanje, pa bodo kaznovani. Primeri takšnih dejanj vključujejo pitje alkohola in nezakonit spolni odnos.
Mustahabb (imenovan tudi Sunna: Priporočljivo) To se uporablja za opisovanje dejanj, ki so nagrajena, vendar niso kaznovana ob njihovem opuščanju, kakor je nasmeh ljudem, začetek islamskega pozdrava (ko rečemo As-salamu ‘alajkum), ko jih srečamo, in odstranjevanje umazanije ali škodljive stvari s poti.
Makruh (Nepriporočljivo) To označuje tista dejanja, za katera islam spodbuja svoje pripadnike, naj se jih izogibajo. Tisti, ki se jih izogibajo, bodo nagrajeni, tisti, ki jih storijo, pa ne bodo kaznovani. Vključujejo takšna dejanja, kot so igranje s prsti v molitvi.
Mubah (Dovoljeno) To označuje tista dejanja, ki niso prepovedana niti priporočljiva, temveč nevtralna in tako niso izpostavljena ne nagradi ne kazni. Vključujejo hranjenje, pitje in govorjenje.