Urođena potreba za higijenom – sunenu-l-fitre

Urođena potreba za higijenom – sunenu-l-fitre

Šta je to urođena potreba za higijenom (sunenu-l-fitre)?

 Islam zahtijeva od muslimana da bude najbolje uređen i dotjeran.

To su urođene osobine ili potrebe u čovjeku čijim udovoljavanjem musliman upotpunjuje svoju ličnost i lik: postaje najuređeniji i izgledom najbolji u društvu. S obzirom da islam poklanja veliku pažnju estetskoj dimenziji i dimenziji ljudskog savršenstva i potpunosti, on zahtijeva od muslimana da se odazove ovim prirodnim potrebama za higijenom, kako bi time ostvario duhovnu i fizičku ljepotu i sklad.

Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas darovao, rekao je: “Pet stvari je od fitre (urođene potrebe za higijenom): obrezivanje, uklanjanje dlačica s pubesa, potkresivanje brkova, sječenje noktiju i čupanje dlačica ispod pazuha.” (El-Buhari, 5552 i Muslim, 257).

Obrezivanje je hirurško otklanjanje kožice ili kapice sa kupole – glave muškog spolnog uda, najčešće nekoliko dana nakon rođenja.

To je inače pohvaljen čin a svrstava se u fitru – urođene higijenske potrebe, a ima višestruke zdravstvene i higijenske koristi, s tim da musliman koji prihvati islam pa se iz straha ili drugog razloga ne obreže, nema nikakvog grijeha ili posljedice.

Brijanje pubesa je uklanjanje dlaka brijanjem ili na drugi način sa stidnog humka.

Potkresivanje brkova za one osobe koje puste brkove, što je inače dopušteno, s tim da islam preporučuje njihovo održavanje i potkresivanje iz higijenskih razloga.

Puštanje ili uzgajanje brade je u islamu pohvalan čin, a bradom se smatra predjel kože po viličnoj kosti i kosti brade.

Uzgajanje brade podrazumijeva njeno puštanje, bez brijanja, slijedeći praksu Allahovog Poslanika, Allah mu mir i spas darovao, u tome.

Sječenje noktiju po potrebi je obaveza muslimana izbjegavajući da pod noktima nosi prljavštinu i za organizam štetne stvari.

Čupanje dlačica ili njihovo odstranjivanje na drugi način ispod pazuha sprječavajući da se s njih širi neprijatan miris.