Vrline Hadža

Vrline Hadža

Opravljanje Hadža ima številne odlike, vključno z naslednjimi:

  1. To je eno od najboljših dejanj pri Allahu. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je bil nekoč vprašan: “Katero delo je najboljše?” Odvrnil je: “Verovanje v Allaha in Njegovega poslanca.” Potem je bil vprašan: “Kaj nato?” “Borba na Allahovi poti,” je odvrnil. Zopet je bil vprašan: “Kaj nato?” Odvrnil je: “Hadž, ki je opravljen pravilno in je sprejet pri Allahu.” (Sahih Al-Buhari: 1447, Sahih Muslim: 83)
  2. To je obdobje velikega odpuščanja. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Kdor opravi romanje za Allaha, se izogiba spolnim odnosom (s svojo ženo), se ne prepira z nikomer niti ne žali nikogar, se bo domov vrnil brez grehov, kakor na dan, ko ga je rodila mati.” (Sahih Al-Buhari: 1449, Sahih Muslim: 1350)
  3. Zagotavlja veliko priložnost, da se rešiš od Pekla. Poslanec (mir in blagoslov z njim) je rekel: “Ni dneva, na katerem Allah osvobaja ljudi od Ognja, kakor to počne na Dan Arafata.” (Sahih Muslim: 1348)
  4. Nagrada zanj je Raj, kakor je jasno razvidno iz izjave Poslanca: “Ni nobene nagrade za Hadž, ki je opravljen pravilno in je sprejet pri Allahu, razen Raja.” (Sahih Muslim: 1349)

Vendar bodo te odlike samo za tiste, ki ga opravijo izključno za Allaha in sledijo stopinjam Poslanca.