Vrste mesa Meso u restoranima i trgovačkim radnjama

Vrste mesa Meso u restoranima i trgovačkim radnjama

  1. Ako klanje nije izvršio musliman ili sljedbenik Knjige, nego budista ili deklarisani ateista, to meso nije halal. Isti šerijatski sud se odnosi na restorane i trgovačke radnje u zemljama u kojima prevladava bezbožnički ili mušrički narod (koji nisu muslimani, a ni sljedbenici Knjige), sve dok se ne utvrdi suprotno.
  2. Meso priklano na šerijatski način od strane muslimana ili sljedbenika Knjige, i ono je halal – dopušteno za jelo, jednoglasnim stavom uleme.
  3. Meso životinje koja nije usmrćena na šerijatski način, već gušenjem ili elektrošokom, ali od strane muslimana ili sljedbenika Knjige, i ono je haram – nedopušteno za jelo.
  4. Meso koje dolazi od sljedbenika Knjige ili se nalazi u njihovim trgovinama i restoranima, ali nismo sigurni na koji način je životinja usmrćena. U tom slučaju, držeći se principa izvorne dopustivosti hrane sljedbenika Knjige, smatrat ćemo da je to meso halal, ali treba paziti da se pri jelu istoga prouči/izgovori bismila, uz napomenu da je preče potražiti halal meso radi otklanjanja sumnje.