Zaken die het vasten verbreken

Zaken die het vasten verbreken

Een vastend persoon dient een aantal zaken te vermijden die zeker het vasten verbreken. Dit zijn de volgende zaken:

  1. Eten en drinken. Zoals de Qur’an vermeldt: “Eet en drink totdat voor jullie bij de ochtendschemering de witte draad van de zwarte draad is te onderscheiden. Voltooi dan het vasten tot aan de nacht.” (Soera al Baqara 2:187) Echter, als een persoon vergeet dat hij aan het vasten is en eet of drinkt, dan is zijn vasten nog steeds geldig. Hij wordt niet als zondig beschouwd wanneer hij dit uit vergeetachtigheid doet. De Profeet r zei: “Wie vergeet dat hij aan het vasten is en eet of drinkt, laat hem zijn vasten vervolmaken, want het is Allah die hem gevoed heeft en van drinken voorzien heeft.” (Sahieh al Bukhari: 1831 en Sahieh Muslim: 1155)
  2. Alles dat geclassificeerd kan worden als iets dat op een bepaalde manier lijkt op eten of drinken. Hieronder vallen de volgende zaken:
  • Injecties krijgen die voedingswaarde bevatten: deze dienen om het lichaam van de noodzakelijke mineralen en voedingsstoffen te voorzien die het nodig heeft, waardoor het op eten en drinken lijkt.
  • Een bloedtransfusie krijgen: bloed is het transportsysteem van het lichaam omdat het tijdens het rondpompen zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam vervoert, waardoor het op eten en drinken lijkt.
  • Roken maakt in al haar vormen het vasten nietig, omdat het inhaleren van rook verschillende giftige stoffen in het lichaam introduceert.
  1. Seksuele activiteit waarbij een man zijn penis in de vagina van een vrouw stopt, of dit nu wel of niet tot ejaculatie lijkt.
  2. Opzettelijke zaadlozing door seksueel contact, masturbatie of op andere manieren.

Natte dromen – seksueel opwindende dromen die tot een orgasme kunnen leiden – verbreken het vasten echter niet.

Een man mag zijn vrouw kussen als hij zichzelf eenvoudig kan beheersen en dit niet leidt tot verdere gemeenschap of een daad die tot zaadlozing leidt.

  1. Opzettelijk overgeven: onopzettelijk overgeven verbreekt echter niet het vasten. Zoals de Profeet r zei: “Als een persoon onopzettelijk overgeeft terwijl hij aan het vasten is, hoeft hij zijn vasten niet in te halen op een andere dag. Echter, als hij opzettelijk overgeeft, dan moet hij een extra dag vasten omdat hij zijn [verplichte] vasten heeft verbroken.” (Sunan at Tirmidhi: 720 en Sunan Abu Dawud: 2380)
  2. Het begin van menstruatie of postnatale bloedingen: dergelijke bloedingen verbreken automatisch het vasten van de vrouw, ongeacht op welk moment van de dag het begint – zelfs als het plaatsvindt vlak voor zonsondergang. Als een menstruerende vrouw schoon wordt na de dageraad, dan wordt haar vasten nog steeds als verbroken beschouwd. De Profeet r heeft gezegd: “Is het niet zo dat een vrouw kan bidden noch vasten tijdens haar menstruatie?” (Sahieh al Bukhari:1850)

Afgezien van menstruatie en postnatale bloedingen, verhinderen de onregelmatige baarmoederlijke bloedingen die sommige vrouwen ervaren het vasten niet.